Növényi olajok

ŐRSÉGI Hidegen és hagyományos eljárással sajtolt magolajok, TÖKMAGOLAJ

Tökmagolaj
Miért jó a tökmagolaj?

Máriatövismag olaj
Miért jó a máriatövismagolaj?

Lenmagolaj
Miért jó a lenmagolaj?

Szőlőmagolaj
Miért jó a szőlőmagolaj?

Dió olaj
Miért jó a dió olaj?

 

Budapesten is megvásárolhatók termékeink a kövekező piacokon!

Zuglói Kenyér Közösség (Bp.1149 Bosnyák u.7/B)

Csütörtökön 17-19 óráig

Városmajori Termelői Piac (Bp.1122 Csaba u.3.)

Pénteken 9-15 óráig

Római Parti Piac (Bp.1031 Nánási út 47-49)

Szombaton 8-13 óráig

Vagy telefonon a hét minden napján 0670/557-2460

Ha a fenti piacokon szeretne tőlünk vásárolni, kérjük előtte érdeklődjön telefonon bármikor.

>> Termékeink az agroinform.hu weboldalon is elérhetőek ide erre a szövegre kattintva <<

Leírás Hagyományosan Sajtolt Extraszüz Őrségi Tökmagolaj

Mire használható a tökmagolaj? Zala és Vas megye egyes tájegységeiben a tökmagolaj fogyasztásának ugyanolyan hagyománya van, mint Szlovéniában és Ausztriában.

Göcsej, Hetés és Őrség régióiban több olajütő üzem is működött az 1900-as években, így az itt élők konyháinak elengedhetetlen kelléke volt. Kulináris felhasználása mellett gyógyászati célokra is használták, főleg a férfiak körében volt közkedvelt a prosztata egészségének védelme érdekében. Sok a mai napig közkedvelt és hagyományossá vált ételt készítenek tökmagolajjal, mint a Tökmagolajos burgonyasaláta, savanyított káposzta tökmagolajjal, vöröshagymasaláta vagy a hagymás babsaláta tökmagolajjal. Habár sütésre nem használjuk, húsokat pácolhatunk vele, más olajokkal keverve rövid idejű sütések esetén.

A modern kiegyensúlyozott táplálkozásba könnyen beleilleszthető a napi 1-2 teáskanálnyi tökmagolaj fogyasztása sportolóknak, fizikai vagy szellemi munkát végzőknek. Gasztronómiai felhasználás Nem véletlenül hívják a tökmagolajat folyékony zöld aranynak.

Göcseji, Őrség és Hetés tájegységen, ugyanúgy mint Ausztriában és Szlovéniában, nincs olyan étel, amihez ne tudnánk tökmagolajat fogyasztani. Legyen az egy vegyes saláta, babsaláta, marhahús szelet, vagy egy ínycsiklandozó desszert. Pár csepp a kifőtt tésztára és máris feldobhatunk egy egyszerű fogást. Reggelire vagy ha előételként nagyon eredeti megoldás ropogós kenyeret, vagy pirítóst tökmagolajjal kínálni. Egyre nagyon népszerű, az úgynevezett „tunkolás”, amikor apró kockára vágott péksüteményt mártogathatunk az eredeti 100%-os olajokba.

A tökmagolaj felhasználásának csak a képzelet szab határt. Ha igazán különleges desszertre szeretnénk, akkor a vaníliafagyit tökmagolajjal locsolva érdemes kipróbálni. Pelyhesedés Hideg helyen tárolva (hűtőszekrényben), különösen télen az olaj „pelyhesedésre” hajlamos (besűrűsödik), ez a 100%-os olajok természetes folyamata, ami egyben a megfelelő minőség jele is. Szobahőmérsékleten tárolva rövid idő után visszaáll az eredeti sűrűsége, és az alján keletkezik egy vékony üledék. (mivel az olajok természetes ülepítéssel hordókban ülepednek le, mindenféle finomítás és gépi szűrőrendszert mellőzve, ezért ez a folyamat természetes.

Vásárlóink Irták:

Kedves József! A tegnapi nap estéjén megkaptuk a küldeményét. Köszönjük, hogy ilyen gyorsan és jól csomagolva küldte el számunkra. Nagyon élvezetes a kis ajándék, ezt is köszönjük és a fenyő ágacskát is értékeljük! A tegnap esti napon még nem nyitottuk ki az olajat de a ma hajnali órán megkóstoltuk egy kis pohárkával mindketten a páromam éhgyomorra. Meg kell mondjam őszintén, hogy nem ilyen ízre számítottunk hanem valami egészen másra. Bár meg kell mondjam aki még így nem kóstolt vagy fogyasztott hasonló ízt annak igencsak meglepetésben lehet része. Az illata az semmihez sem fogható és pont így a jó! Nagyon kellemes, enyhén pörkölt finomság jön át a szaglószerven keresztül egészen az agyig kellemesen hatva. Mondhatni egyből átjön az üzenet. Az íze az egy olyan élmény amit nehéz szavakba önteni, talán úgy tudnám leírni egyszerűen: -az ember lelkéig hatol a hagyományosan pirítással készült tökmag olajuk üzenete! Csak ültünk és egy darabig nem tudtunk megszólalni, csak néztük egymást az ismeretlen élmények közepette. Ez a termékük egyszerűen csodálatos! Mindent elmond annak aki lehetőséget ad magának az élmény megélésére. Az ősiségégünktől a hagyományainkig át a készítés tiszteletéig minden benne van. Nem tudom a lényegét úgysem leírni, ezt mindenkinek éreznie, átélnie kellene. Ezúton is nagyon köszönjük önöknek a munkájukat! Legyen kedves még megmondani, hogy ezért a szállítási összegért hány darab literes olajat tudna küldeni egyben legközelebb. A következő rendelésnél is itt fogok jelentkezni. Minden jót kívánunk önöknek, kellemes ünnepeket maguknak! Nagyon köszönjük a munkájukat! Üdvözlettel : Ágnes Minden jót, jó egészséget mindannyiuknak.